Syksyiset D.I.Y kanerva tuikkukipot

13.09.2019

Syksyn saapuessa luonnon värimaailma saa uuden ilmeen. Jo elokuussa tunnelma muuttuu, valo vähenee ja usva-aamut ilahduttavat kauneudellaan. Aika ottaa kynttilät käyttöön.

Aina ei löydä syksyhenkisiä kynttilänjalkoja, joka harmonisesti sopivat kodin sisustukseen. Ja miksi et valmistaisi tuikkukipot edullisesti omilla käsilläsi? Varmasti jokaiselta löytyy kotoa vanhoja hillopurkkeja kaapinpohjalta ja kanervia kukkakaupasta tai metsästä. Kanervan kellomaiset kukat ovat useimmiten tumman anilliininpunaiset, vaaleanpunaiset tai valkoiset. Voit käyttää joko yhtä kanervalajia tai sekoittaa värejä keskenään. Mikäs sen ihanampaa, kun askarella omannäköiset tuikkukipot kaunistamaan kotiasi syksyiltoina. Kanerva kynttilänjaloissa on kaunis ja pehmeä valo. 

Näitä tarvitset:

  • Lasipurkkeja
  • Kanervanoksia
  • Narua
  • Liimapyssy/liimaa
  • Koriste (ei pakollinen)

Ohjeet:

Leikkaa kanervat lasipurkkiin sopiviksi. Liimapyssy oli hyvä apuväline tuikkukippoja tehdessä. Laita liimaa pieni määrä lasipurkin keskiosaan ja laita kanervanoksa liiman päälle. Liimaa oksia niin, että lasipurkki on peittynyt oksista. Kun purkki on peitetty kanervaoksilla, kieritä haluamasi naru purkin ympäri. Löysin kivoja pieniä mietelause koristeita, joilla viimeistelin omat tuikkukipot. Kanervat säilyvät pitkään kauniina purkin ympärillä. Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. 

Kuvat ja ohje. Tiina Hälvä


Kotitekoinen pizza

27.08.2019

Perjantaista on kehkeytynyt meille varsinainen pizzaperjantai. Mutta ei mitään kaupan pakastealtaan roiskeläppiä, vaan ihan oma tekemää kotipizzaa. Jokaisella perheenjäsenellä on oma maku, joten jokainen saa tehdä omat pizzansa. Yksi haluaa sieniä tai ananasta ja toinen ei. 

Olen minusta herkullista ja sitä oikeaa pizzataikina reseptiä. Olen kokeillut eri reseptejä pelkillä vehnäjauhoilla, gluteenittomilla ja eri seoksilla seoksella. Pidän spelttijauhon mausta ja haluaisin pizza  yhtä rapean kuin oikeassa, puilla lämmitetyssä pizzauunissa paistetussa pizzassa on. 

Vinkki pizzan paistossa

Paras tulos syntyy, kun uunipellin laittaa uuniin lämpiämään muutamaksi minuutiksi, ennen kuin pizzan laittaa pellille.  Kun pizza paistetaan esilämmitetyllä pellillä reunoista tulee ihanan rapeat. 

Tomaattipizza hapantaikinasta

  • 1 pizza, Päälle
  • 5–10 kpl tomaatteja
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 10 rkl yrttipestoa
  • 2 luomumozzarellaa 125 g
  • basilikaa
  • yrttipestoa (peston voi ostaa valmiina kaupasta tai valmistaa itse)

Yrttipesto

  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • ½ tl karkeaa suolaa
  • iso kourallinen valinnaisia yrttejä: basilikaa, timjamia, persiljaa
  • 50 g pinjansiemeniä
  • 35 g parmesaanijuustoa
  • ½–1 dl oliiviöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria myllystä

Taikina

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl vettä
  • 350 g spelttitäysjyväjauhoja
  • 60 g taikinajuurta

Ota taikinajuuri lämpiämään huoneenlämpöiseksi. Mittaa 500 g vehnäjauhoja kasaksi, lisää suola ja oliiviöljy kasan keskelle kuoppaan. Vaivaa taikinajuuresta ilma pois nopeasti ja lisää vuorotellen veden kanssa jauhoihin. Pitsataikinaa vaivataan viitisen minuuttia, kunnes se on kauniin kimmoisa ja pehmeä.

Peitä taikina liinalla ja nostata useamman tunnin ajan, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli ohueksi pitsaksi. Jos tykkäät matalasta pitsasta, voit laittaa täytteet heti päälle ja uuniin, muutoin kohota uudestaan noin tunnin ajan.

Pilko ja kypsennä paprika. Kauli pizzapohja ja levitä pinnalle pesto, tomaatit ja hienonnettu valkosipuli ja lopuksi juusto. Paista uunissa 225 °C:ssa 25 minuuttia tai kunnes reunat alkavat olla kauniin kultaisen väriset.

Kuvat ja ohje. Tiina Hälvä


Ihana tapas-ilta

13.08.2019

Mikä onkaan ihanampi tapa valloittaa espanjalainen keittiö kuin jakaa lautasellinen pieniä herkkupaloja ystävien seurassa. Itselleni tapakset ilmentävät sitä, mistä herkuttelussa on kyse: aistien hemmottelua. Herkullisen tapas-pöydän loihtiminen on helppoa, eikä tarvitse olla edes kummoinen kokki tai valtava budjetti. Tapakset ovat helppoja valmistaa ja ne voi hyvin valmistaa ennen juhlaa, mikä antaa sinulle enemmän aikaa keskittyä oleelliseen eli laatu-aikaan ystävien seurassa. Tapakset ovat käsin naposteltavia herkullisia suupaloja, jotka sopivat hyvin alkuruoaksi tai välipalaksi. Kun tapaksia tekee runsaasti, niistä saa myös koottua kokonaisen maittavan aterian.

Mansikka-vuohenjuustoleivät (n. 20 siivua)

  • 1 gluteeniton patonki
  • vähän oliiviöljyä
  • rasia tuoreita mansikoita
  • vuohenjuustoa
  • tuoretta basilikaa
  • mansikkabalsamicoa

Lämmitä uuni 180-asteiseksi. Leikkaa patongit viipaleiksi ja voitele ne oliiviöljyllä. Asettele viipaleet uunipelille ja paista 5 minuuttia (kunnes pinta on saanut vähän väriä). Suikaloi mansikat ja vuohenjuusto, levitä vuohenjuusto leipien päälle ja asettele sen jälkeen mansikat ja basilika ja lopuksi kaada päälle balsamicoa.

Valkosipuli-herkkusienet

  • 400–500 g herkkusieniä
  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 3 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 3 suikaloitua aurinkokuivattua tomaattia
  • sitruunamehua
  • suolaa ja pippuria
  • 4–5 rkl hienonnettua lehtipersiljaa

Puhdista herkkusienet ja poista sienten varret veitsellä. Leikkaa isohkot herkkusienet puoliksi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla, lisää valkosipuli ja kypsennä noin minu muutama minuutti tai kunnes sipuli on saanut vähän väriä. Lisää herkkusienet ja paista kuumalla pannulla sekoittaen, kunnes öljy on imeytynyt sieniin. Lisää joukkoon tomaattisuikaleet.

Vähennä lämpöä ja paista, kunnes neste on haihtunut sienistä. Purista sitruunamehua päälle, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita lopuksi joukkoon persilja. Siirrä paistetut sienet lämmitettyyn tarjoiluastiaan.

Munakoisopizzat (n. 12–15 kpl)

  • 1 (n. 300–350 g) munakoiso
  • oliiviöljyä ja merisuolaa
  • pestoa
  • 6–10 kpl herkkusieniä
  • 6–8 kpl kirsikkatomaattia
  • mausteet Herbes de Provence 
  • mozzarellajuustoraastetta

Lämmitä uuni 190-asteiseksi ja levitä leivinpaperi uunipelille. Leikkaa munakoiso vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi, levitä uunipellille, voitele viipaleet oliiviöljyllä ja rouhi päälle merisuolaa. Levitä munakoisoviipaleiden päälle pestoa, viipaloidut herkkusienet, kirsikkatomaatit, mausteet ja lopuksi juustoraaste. Anna paistua uunissa noin 20 minuuttia, kunnes juustoraaste on sulanut kunnolla minipizzojen päälle.

Camembert-juusto karhunvadelmilla

  • n. 250 g camembert-juustoa
  • 8 kpl karhunvadelmia
  • 5 murskattua saksanpähkinää
  • 1 rkl hunajaa
  • tuoretta timjamia

Lämmitä uuni 180-asteiseksi, aseta juusto paistoastiaan ja laita päälle marjat ja pähkinät. Valuta vielä päälle hunajaa ja ripottele lopuksi tuoretta timjamia. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Camembert-juusto on valmis, kun juusto on sisältä sulanutta.

Kirjasta: Elämäntaparemontti Tiina Hälvä